2007/05/28

Ändrade träningstider

Eftersom det är sommar och bråda tider för alla lantbrukare, har vi enats om att träna på kvällar nu istället. Vi träffas på torsdagar kl 18.00.

Idag åkte Spot hem till Arnold efter att ha legat i hårdträning i två veckor. Spot har gjort enorma framsteg på denna korta tid. Arnold vallade med honom i dag och det var så roligt att se hur bra Spot vallade för Arnold. Nu skall vi bara se till att valla in Arnolds kvigor så kommer nog Spot att få mycket att göra i sommar. De såg ut att ha riktigt roligt ihop!

En annan sak: Jag har glömt bort att berätta att Inka och jag var på inofficiell agilitytävling på Hundtorpet på Brukshundsklubben i Övik för ett tag sedan. Inka var jätteduktig, men jag har nog en hel del kvar att lära för jag tror faktiskt vi kom sist på varje start (vi gjorde 4 starter) och på en start blev vi diskade fem gånger!! Men roligt hade vi!

2007/05/23

Träning på lördag

Bara en liten påminnelse om att vi tränar på lördag igen. Vi ses klockan 11 som vanligt.








Det här är Peter Degermans Caesar efter Rina och Big. Jag tog bilden av honom när vi hade valpträffen.
Caesar är en himla "cool" hund med en likaså "cool" husse. De verkar trivas bra ihop och det är skönt för en uppfödare att se.
Av vad jag kunde se på träffen kommer de här två herrarna att ha stort utbyte av varandra också när det gäller att hantera Peters och Per-Ivans alla får.

2007/05/20

Hemresa!

Nu har Sari, Edi och Iiro åkt tillbaka till Finland. Vi har haft några väldigt trevliga dagar och Iiro har lärt sig så mycket vallning. Jag har också fått många värdefulla tips av Sari när det gäller agility.




Iiro kommer att fortsätta sin vallningsträning i Finland nu och jag hoppas att jag kan åka och hälsa på honom i höst. Jag tror han kommer att gå mycket långt för han arbetar lugnt och fint och har på denna korta tid lärt sig så mycket.
Edi är finsk agilitymästare och det var en upplevelse att se honom och Sari på agilitybanan. Man kan mycket väl förstå att de är mästare! Edi är dessutom en så snäll och behaglig herre. Det var verkligen trevligt att få lära känna honom!

2007/05/18

Valpträff

Idag hade vi valpträff.
Här är hela gänget samlat. Från vänster: Tarmo och Nero, Peter och Caesar, Sari och Iiro, Sören och Tyson, Kaj och Inka och Arnold och Spot. Det var så härligt att se valparna igen och fantastiskt roligt att se dem valla. De är alla mycket lika i sitt sätt att valla och de är mycket lättsamma och enkla att få kontakt med. De har kommit olika långt i sin träning, men ingen av valparna missköter sig på något sätt utan vallar lugnt och fint utan att bita eller ställa till det. Det är uppenbart att det var en bra kombination att ta valpar mellan Rina och Big.






Nero fick vänta i bilen en stund när Tarmo vallade med Birk.

2007/05/16

Inställd träning

Eftersom Sari och Iiro (som vi döpte till Garm) kommer och hälsar på från Finland är vallhundsträningen inställd på lördag.
Nu skall vi träna Iiro, ha valpträff och hinna med en agilitykurs, som Sari skall hålla i Umeå.
Vallhundsträningen återupptas lördagen den 26 maj.

2007/05/14

Blogg-Forum

Nu finns det ett blogg-forum för alla oss som gillar att blogga. Jag har såklart registrerat mig där. Gör gärna det du också: http://www.blogg-forum.se

2007/05/12

Vallhundsträning

Nu skall ni få några bilder från dagens träning.


Först måste Ingrid Anderssons Nalle komma. För OJ! så kul han hade! Han tände till ordentligt.

Nalle är uppfödd av Johan och Helén Sandström i Drömme och är efter deras Alice och Eva Karlssons Ted.

Det är ju en himla tur att Ingrid har så bra kontakt med sin hund. Nalle tände verkligen, men när Ingrid tyckte det var nog sa hon bara "stanna" och Nalle lydde direkt. Det är ju bra när man har den lydnaden på sin hund första gången på får!

Kent-Åkes Spike har verkligen börjat förstå hur han skall göra för att husse skall vara nöjd. Och husse har förstått hur han skall tackla sin intensiva hund.

Denna bild har Jocke tagit och jag tycker den är så fin. Kika in på hans hemsida för att få se fler bilder.


Arnold Vallins Spot (efter Lisa och Big) är här på träning igen och nu börjar det verkligen arta sig.


Det är så himla roligt att träna en klok hund må jag då säga. Det här går fort fram och nu är nog Spot klar för att hantera Arnolds kor i sommar.


Joakim har tagit denna bild också.


Och här är en stilstudie av Tarmos Birk. Fotad av Jocke.

Idag tror jag Tarmo hittade rätt metod för att få Birk att göra sina hämtningar korrekt. Så nu är det bara dags för vallhundsprov i sommar!

Gulärla och pälsfår

Nu har jag börjat släppa ut fåren på bete! Så himla skönt både för mig och för fåren. Gräset ser så grönt och gott ut! Jag tar det mycket försiktigt när jag släpper fåren på så kraftigt bete. Idag fick de bara vara ute en timme. I morgon blir det 2 timmar. Jag är så rädd att det skall bli för kraftig mat för de små lammen.

Idag har vi haft vallhundsträning och Jocke och hans lille Jimi var också här. När Jocke kom tillbaka efter att ha tagit en promenad och rastat Jimi, talade han om för mig att han sett många Gulärlor bland fåren!
Jag måste säga att jag är helt novis när det gäller fåglar, men då Jocke visat mig på dem förstår jag verkligen varför de kallas Gulärlor. Så vacker gul färg de har!
Det fanns massor av dem i fårhagen tillsammans med vanliga Sädesärlor. Jocke, som har så bra kamera och är så bra på att fota lyckades få Gulärlan på bild. Besök gärna Jockes hemsida!


2007/05/09

Rapport från Dombäcksmark

Jag fick ett antal bilder av Lillemor, som hon tagit. Titeln i mailet var "racer-Inka", men nog tycker jag att det ser ut som att jag har det ganska lugnt!! Nåja, det fanns de bilder som var lite mer fartiga, men de får inte ni se.
Annars tränar Inka och jag vidare på agilityn. Vi håller på och nöter "slalom" nu. Tror vi skall få till det.
Dessutom är Spot här på träning och han börjar vara så duktig!
På lördag tränar vi som vanligt kl 11.00. Vi ses!

2007/05/04

Fågeln

Nu har jag äntligen fått svar på vad det var för fågel jag hade på gräsmattan (se tidigare blogginlägg). Det är en taltrast! I min fågelbok står det om taltrasten:
Jämnbrun ovansida, fläckig undersida samt ljust gulbrun vingundersida skiljer den från alla andra trastar. Sången är stark, oväxlande flöjtande och gällt spetsig. Varje fras repeteras tre, fyra gånger i lugnt tempo, vilket är mycket typiskt.

2007/05/03

Agility och vallning

Lilla Inka har fått vara hos Tarmo en vecka för att få prova på agility. I onsdags for jag till Hundtorpet för att se hur hon klarar det. Och jag måste säga att jag blev förvånad!! Hon är ju jätteduktig! Tarmo är en fantastisk agilitytränare det förstår jag nu.
Alla bilder i detta inlägg är fotade av Jocke. De är så fantastiskt fina. Titta in hos honom och se fler bilder från agility och vallhundsträningar!



Jag fick också försöka gå med henne och det var så himla kul! Fast jag tycker det är så svårt. Jag vänder mig hela tiden fel så Inka förstod mig inte alla gånger.



Nu har jag börjat träna lite med Rina istället. Det är inte bra om jag förstör det Tarmo har fått till med Inka.






Tarmos Nero blir bara bättre och bättre! Dessa två bilder tog Jocke när vi hade vallningsträning sist och ni ser ju kraften. En tacka försökte gå emot honom, men det var bara för henne att vända! Och jag tror till och med att Nero tyckte det var kul att hon försökte för då fick han visa vad han kan.






Dessutom såg jag Nero på agilitybanan och det var en upplevelse vill jag lova. Han ger verkligen järnet! Det skall bli spännande att se hur långt han går i den disciplinen.






Jockes lille Jimi var med på agilityträning han också!