2007/06/30

Ensamhetens hav

Göran Fristorp har ända sedan jag var ung varit en favorit. På http://www.fristorp.se/ under fliken Musik finns hans Ensamhetens Hav. Lyssna på den!

Bilder från träningen

Nu har jag äntligen en stund över. Det är verkligen mycket på gång nu. Sommaren är egentligen ingen bra tid alls för oss bönder. Vi har alldeles för mycket att göra...

Idag har jag t ex slagit ett par hektar hö efter tidningsbudsjobbet. Bodil och jag har också tagit oss tid att träna våra hundar och det känns bra. Visserligen var det lite varmt, så hundarna blev trötta fort, men vi fick köra igenom en grundträning på alla våra hundar och det behövs alltid. Det är så himla lätt att man går för fort fram i träningen och det straffar sig alltid till slut. Jag tror att man bör börja och sluta varje pass med en ordentlig balansövning och grundträning på nära håll. Det har man igen när man skall ut på vidderna och hundarna skall ta höger,vänster och stoppsignaler på långa avstånd. Det finns egentligen inga genvägar; det är bara hårt jobb och konsekvens som gäller.

Tyson såg ni i förra inlägget och det var så kul att Sören och Tyson kom på träningen i torsdags. Det är alltid trevligt att träffa två så sympatiska herrar. Dessutom följde även Sörens och Anna-Karins son med och tränade med Hampus. Jag har inga bilder än på Hampus men det kan hända att Lillemor kan bidra med sådana.
Det här är en bild som Joakim tagit på Lennarts Molly och den är så fin. Lennart har verkligen fått till en bra hund där. Hon jobbar mycket fint och det är nog slut på "giganternas kamp" som Kaj kallade Lennarts och Mollys första försök. Nu är det Lennart som styr och Molly som helt suveränt fixar jobbet.






Den här bilden måste Joakims son ha tagit. Den blev väl bra? Först var det mycket svårt för Jimi att klara mina unga springiga får, men det tog inte lång stund för honom att få kläm på det hela. Innan kvällen var slut arbetade Jimi mycket lugnt och balanserade fåren så fint till Joakim. Roligt att se!
På tal om annat så såg jag en Tjäder i natt när jag hämtade Karl från hamnfestivalen. Det allra bästa sättet att få se många olika fåglar är att vara uppe på natten/gryningen, har jag upptäckt.

2007/06/29

Tyson


Ett snabbt lite inlägg bara: Tyson på träningen igår. Det är Joakim som fotat. En helt underbar bild, tycker jag. Det kommer ett längre referat senare och fler fina bilder, men nu skall jag vila en stund efter tidningsutdelandet.

2007/06/25

Tidig morgon

Nu har tidningsutdelandet startat. Klockan 03.00 stiger jag upp och kl 06.00 är jag klar och kan åka hem och fika. Det är faktiskt ett mycket trevligt jobb tycker jag. Det gör mig inget alls att gå upp så tidigt. Nu på sommaren är det ju så underbart ute vid den tiden på dygnet. Solen stiger upp och det börjar bli varmt och gott. Alla människor ligger och sover "bara Anna är vaken"...och alla fåglar! Det kvittrar och tjattrar överallt så nu är det svårt för mig att koncentrera mig på brevlådorna. Jag får ju inte missa någon låda, men ögonen spanar hela tiden efter flygande saker. Nåväl, det gick bra i dag. Jag missade ingen brevlåda och dessutom såg jag en hel del fåglar. Jag hade kameran med mig och ute vid havet såg jag Vigg (det är jag säker på att det var) och Ejder (här är jag lite mer osäker). Bilderna blev inte så tydliga. Jag skall se i morgon om jag kan få lite bättre bilder. Då kan jag kanske lättare se vilken art det är.

Vid ICA stod den här kråkan. Det är ju ingen ovanlig fågel direkt, men jag tycker den är fin och bilden är ju ganska bra.

När jag kom hem gick en storspov omkring på den nyslagna åkern. Jag älskar att höra storspoven, det låter verkligen sommar.



Sen var det skönt att få gå ner till vattnet och låta hundarna ta sig ett dopp!


Den 7 juli firas Brukets dag på Olofsfors Bruk i Nordmaling. Jag kommer att hålla vallhundsuppvisning där och kommer att ta med Big, Rina och Kelly för att demonstrera vad en Border Collie kan göra. Fåren finns redan där. De har blivit inlejda för busk- och slyrensning i sommar. Kom gärna och titta.

Till sist: glöm inte vallhundsträningen nu på torsdag kl 18.00!

2007/06/24

Sommar och sol

Ja, nu har jag målat klart. Det blev en ofantlig skillnad. Nu är det bara gårdsplanen som skall få lite singel och sedan är det något så när representabelt. Skönt att ha det gjort, för idag har jag också börjat rulla ensilagebalar. Som tur är har jag nuförtiden en traktor med AC i och det är verkligen behagligt. För vad varmt och gott det varit idag!


Den här bilden kom från Jocke. Vilken kanonsommarbild på Jimi. Vad härligt det ser ut. Man får verkligen lust att hoppa i plurret.




Jag har inte känt efter, men jag tror det är för kallt i vattnet för mig än så länge.
Jag stannar på land ett tag till och fortsätter fota mina fåglar.

2007/06/23

Fåglar!!

Nu har jag äntligen, genom att fota och med hjälp av den fina fågelboken jag fick, lyckats hitta en fågel själv; gulsparv. Men i övrigt har jag varit tvungen att få hjälp med artbestämningen av nästan varje fågel jag fotat. Jag är uppe i 16 kryss nu i alla fall.
Det är faktiskt himla kul med fåglar. Jag har inte trott det tidigare, när min mamma surrat om fåglar hon sett och fåglar hon hört, men nu förstår jag. Det är ganska fascinerande. Jag går omkring med min fågelbok och min kamera hela dagarna och min son Karl anser att jag blivit beroende av fåglar, liksom jag beskyllt honom för att ha varit beroende av World of Warcraft.
Nåja, det är i alla fall ett tips för de som har lite tid över på dagarna; börja spana efter fåglar!
I övrigt kan jag säga att idag känner jag mig ganska frisk faktiskt! Det jag hade i lungorna har jag tydligen lyckats hosta upp och nu känns det riktigt bra. Det är skönt det, för nu blir det ju mycket jobb framöver.

2007/06/21

Liten tax!

Fick den här bilden av Nina. Det här är TavleFjärdens Carl Philip som i dagligt tal kallas Kim. Kim är den lilla taxvalp Nina hämtade hem från Umetrakten för några veckor sedan.
Han är ju så fruktansvärt söt! Det är det gosigaste jag sett på länge!





Den här fågeln såg Nina och Mischa när de var ute och fiskade. Bilden är lite suddig, men ni som kan något om fåglar har väl inga problem att se vad det är kan jag tänka.
Men jag har ingen aning. Det är så väldigt svårt att hitta dem i boken. Jag vet inte om det är färgerna som ställer till med problem. Det närmaste jag kan komma är Lom eller Dopping.
Därför rådfrågar vi expertisen...





Till sist en förnyad påminnelse om att träningen är inställd idag. Det jag måste orka med idag är att handla och bara det gruvar jag mig för. Men jag måste. Det kan ju vara kul att inmundiga något annat än skorpor och vatten på midsommarafton (t o m spisbrödet är slut)

2007/06/19

Nötvallning

Idag åkte Kaj, jag och Bodil till Arnold Vallin för att försöka valla in hans kvigor. På bilden ser ni Arnolds kvigor och nedanför slänten ligger hans bondgård. Gården ligger verkligen mycket vackert i Skalmsjö. Ett riktigt "smultronställe" som man brukar säga.

Arnolds Spot behövde få lite hjälp. Enligt Arnold var kvigorna lite för tuffa för lille Spot. Big, Rina, Yang och Bodils Rip följde med.
Och nog var de tuffa alltid. Jag var tvungen att börja med alla mina tre hundar och det var nätt och jämt att det gick i alla fall. Kvigor kan verkligen bli "bäng" när de sätter den sidan till. Jag blev mycket förvånad över hur stark Rina blivit. Den lilla hunden satte verkligen kvigorna på plats. Förresten jobbade de mycket bra alla hundarna! Och Rip blev verkligen mycket duktig när han började begripa hur kvigor bär sig åt. Först såg det ut som han tänkte "men herre Jistanes, De rör sig ju inte alls fast jag står här och när de börjar röra på sig går de åt alla håll! Vad är det frågan om!?" Men sen kom han på hur han skulle göra och då var det kört för kvigorna.

Till slut var det dags för Arnold och Spot, men det är ett ganska tufft jobb för en unghund på ett år. Han jobbade på som bara den först, men blev fort trött för det var så väldigt tungt för honom. Vi får nog ta oss upp till Arnold en gång till för att ge kvigorna en ny genomkörare.
Vi får väl se nu hur det går när Arnold och Spot får pyssla på för sig själv ett tag. Det kanske ordnar sig också.

Efter väl förrättat värv fick Spot åka Skogaholmskartong hem och det var nog skönt för honom.
Jag kände mig lite degig jag också kan jag erkänna!

Det är Kaj som har tagit bilderna idag.

Förresten såg vi svalor ute på åkern så nu har jag kryss där också, Jocke!







Som ni vet så hade jag så himla ont i halsen i torsdags när vi tränade. Tyvärr tycker jag att det blivit sämre för nu sitter det nere i bröstet och jag känner mig väldigt hängig. Därför ställer jag in träningen på torsdag för nu måste jag försöka kurera mig. Efter midsommar skall jag börja dela ut Örnsköldsviks Allehanda och dessutom är det dags för oss att börja rulla hö då, så nu måste jag bli frisk!
Jag tror egentligen inte att det gör något alls, för alla hundar som tränar på är mycket unga och de kanske behöver vila sig lite också. Det går kanske att ta två träningskvällar en annan vecka.

Vi ses alltså igen torsdag efter midsommar kl 18.00.
Trevlig midsommar!

2007/06/18

Tarmo och Birk

Det är tur att vi har Nina. Hon hittar allt i internetvärlden. Nu har hon hittat Tarmos och Birks resultat på SM. Om jag kan läsa av resultaten rätt så blev de nr 30 totalt. Jag antar att Tarmo inte är så nöjd med det med tanke på att de blev nr 7 i fjol. Men bara att ta sig till SM är ju en bedrift!
Dessutom har jag glömt att tala om att Birk nu är Agilitychampion. Det blev han för bara någon helg sedan då han och Tarmo vann tre av fyra tävlingar. Grattis!

Rättelse!!

Jag fick en kommentar från Nina om att Alis (som det stavas) är efter Rina och Ninas Ben. Fel av mig! Jag ber så mycket om ursäkt. Har väl blivit lite snurrig på gamla dar.
Dessutom fick jag av Nina reda på att Heléns lilla tikvalp heter Silja. Så nu skall väl allt vara korrekt.
Dessutom har jag fått till 8 kryss på fåglar som jag sett! Så kul!
Är det någon som hört något om hur det har gått för Tarmo på Agility-SM? Kan inte se något på deras hemsida.

2007/06/15

Träning igen

Jaha nu har vi varit ute och sprungit med fåren igen! Det var helt nya träningsfår denna gång; en större flock med Pälslamm från ifjol och 2 Ryalamm. Det var något som måste ha passat Jockes Jimi perfekt för han gick så himla bra. Det var bara andra gången efter tändning och inte vet jag vad han har tänkt på denna vecka som förflutit, men helt plötsligt gjorde han bara allt helt rätt. Han är otroligt lugn i sitt arbete, han tar sig tid att tänka efter, men han är också mycket snabb att samla ihop alla fåren till husse Jocke om det behövs. Det ser så väldigt bra ut! Bilden ovan har jag tagit och den nedan har Jocke tagit. (Det hann han med under tiden han vallade med Jimi!!)


Dessutom måste jag passa på att tacka Jocke för den fina fågelboken jag fick!! Jag fick också blad där jag skall markera vilka fåglar jag ser under året. Bara så du vet Jocke, så har jag sett en fiskmås nu och satt ett kryss!


Jag undrar bara om jag kommer att kunna hitta i boken den fågel jag ser. Man skall kunna olika sorters fåglar först kanske. Vadare, lommar,trastar,sångare... Det verkar lite kinkigt, men jag skall göra vad jag kan.








Jocke tog den här bilden på Big och den är väl bra. Big är ju tacksam: han blir alltid så snygg på bild! Dessutom är han en superhund, det måste jag faktiskt få säga även om det är jag som äger honom. Jag kan inte tänka mig någon bättre. Han är en klippa.

Han var med och lastade på 50 får på slakteribilen i veckan och tjejen som körde bilen sa att hon helst inte ville att bonden tog fram sin hund för att hjälpa till, för det brukade alltid gå på tok med bitningar mm. Men efter att hon sett Big sa hon bara att "det är fantastiskt att se en hund som kan". Hon var verkligen mycket imponerad. Och detta var ju bara ett enkelt jobb för Big tycker jag. Vi har ju varit med om så mycket svårare uppgifter!


Helén Sandstöm kom också med Alice (som är efter Rina och Big) och denna valp (som ni ser på bilden) som är efter Alice och Ted. Jag har tyvärr glömt bort vad hon heter, men oj vad hon är duktig! Hon ger verkligen inte upp och hon kommer nog att klara av Heléns och Johans kor vad jag kan se.

Fåren vi vallade på blev lite tröga till slut. De är inte vallade på tidigare och kvällen blev sen innan vi gav oss. Fåren började till slut gå emot hundarna och de ville absolut inte gå till folk, men denna unghund jobbade på som bara den och lyckades till slut få fåren att följa Helén. I och med att hon låg så bra placerad hela tiden och inte gav upp så fixade hon det. Det var roligt att se!



Ingrid Andersson kom igen med Nalle också och Nalle är en härlig hund! Jag fick gå med honom några varv för att lära honom balancera och för att han skulle få jobba på.

Han biter lite och är lite osäker, men det kommer snart att gå över. Han är snabb, smidig, kraftfull och lyssnar på vad man säger. Han var "skit-kul" att gå med och jag tror att han kommer att bli himla bra.








Spike och Kent-Åke är mycket flitiga och kommer nästan alltid när det är träning. Det går framåt för varje gång och nu tror jag Spike tyckte det var himla kul för denna gång var han tvungen att få jobba på för att hålla ihop fåren och för att trycka dem till Kent-Åke.

Det var roligt att se att han inte hade några problem med det. Han tog ingen notis om de får som sparkade och var hotfulla mot honom och han hade heller inga som helst problem med att tränga sig emellan. Fåren var nämligen sådana att de gärna sprang in i de hörn de kunde hitta för att söka något slags skydd. Men, som sagt, Spike fixade det och plockade galant ut dem, när han väl kom på att de skulle till husse och inte in i hörn!




Till sist en bild på två som verkligen funderar över hur de skall få till det här. Hur gör man!?


Lugn ni kommer att fixa det.


Vi ses på torsdag igen.








P.S. Håll nu tummarna för Tarmo och Birk som tävla i Agility SM i helgen. Hoppas ni tar hem det! Dessutom tävla Sari och Edi i finska Agility SM nu. Det skall bli så intressant att höra hur det gått för er!

2007/06/10

Så varmt det blivit!

Det var ett tag sedan jag skrev här nu och det har sina orsaker...
Vårbruket gick ju himla fort och bra i finvädret och sen var det dags att sätta potatis. Kaj kör naturligtvis traktorn och bakpå sitter jag och Kajs lilla barnbarn Tobias och lägger ner potatis i varsitt hål. Tobias är så duktig på "pärsättning" och han är riktigt stolt över det. Jag tror han väntar hela våren på att få hjälpa till med det jobbet.
När detta var klart fick jag för mig att jag skulle börja måla på huset och det är det jag håller på med nu. Det vita på huset skall få sig en uppfräschning har jag tänkt mig och det blir nog bra. Det var i alla fall välbehövligt. Jag har skrapat som en galning i sommarvärmen och i morgon är det dags att börja måla. Det skall bli kul!
Jag har glömt att tala om att Kelly har kommit hem igen. Jag tror hon blev glad över det även om hon nog saknar allt "gosande" och "sova i sängen", som hon haft hos Malin. Det är ju dåligt med sånt här kan jag säga.
I torsdags hade vi vallhundsträning. Jag har tyvärr inga bilder från det, men jag kan berätta att Ingrid Andersson kom med sin lilla Nalle och det gick så bra för dem nu. Ingrid har ju sån koll på sin hund och hon vet också så väl hur hon skall tampas med en ung tänd Border Collie.
Jocke och Jimi kom också och nu tände Jimi rejält! Nu glömde han husse helt och hållet och från att ena sekunden ha varit en gullig minglande valp blev han en hårt arbetande vallhund. Det är lika roligt varje gång att se en unghund tända till på får.
Vi träffas på torsdag kväll kl 18.00 igen och nu kommer vi troligtvis att träna på Pälsfår istället för på Ryafår. Vi får väl se hur det går.
Vi ses då!

2007/06/03

Rapport från Anne!

Först vill jag berätta att nu är vi klara med vårbruket. Det fantastiska vädret har gjort att det gått väldigt fort och bra att bli klar med sådden i år. Nu skall vi bara sätta ner potatisen i jorden så kan vi vila en stund till dess vi skall börja rulla balar. Som det ser ut med tillväxten just nu så tror jag inte det dröjer så länge innan rundbalsmaskinen skall fram.


Anne Mäkivuoti (är inte helt säker på stavningen) köpte en valp ur Rinas första kull med Nina Melins Ben. Anne ringde mig igår och berättade att hon är så väldigt nöjd med "Dombäcks Titus" som han heter.





Här ser ni så snygg han blivit! Anne tränar agility för fullt och är nu uppe i högsta klass. Hon tror hon kan komma långt med Titus. Han är snabb och vill så väldigt gärna lyssna på vad hon vill. Det skall bli så roligt att se hur långt de skall gå i agility.

Anne och Titus har också tränat mycket vallning och på gården finns sedan några år tillbaka också några springiga Ryafår som Titus jobbar med. Vi hoppas alla på att de skall klara ett lokalprov i sommar.







Till vänster på denna bild ser ni Annes andra hund Jimi. Anne har verkligen lyckats komma långt med Jimi och kanske är han snart både svensk och finsk agilitychampion. Jag håller alla tummar jag kan hålla för att Jimi skall klara det. Jag tyckte Anne sa att det fattas bara en bra start till nu så är det klart.

Det är Anne som tagit dessa två bilder av hundarna och skickat till mig. Tack Anne! Det var så roligt att se min favorit från första kullen på bild igen.

Och så måste jag passa på att gratulera Anne och hennes man till att ha blivit mamma och pappa! För ett halvår sedan fick de en liten dotter. Grattis!