2007/08/29

Välkommen till världen!

Här är Lillen bara någon timme gammal! Tänk alldeles nyss var han i Mias mage. Tomas tog denna bild med mobilen och skickade till mig.

Nu är jag mormor!

Äntligen har mitt lilla barnbarn kommit! Förlossningen tog lång tid (över 2 dygn) och slutade med kejsarsnitt, men nu är det i alla fall klart. Skönt att Mia och Tomas äntligen får vila nu tillsammans med sin lilla nyfödda pojk. Garanterat kommer ni att få se bilder av detta underverk framöver!

Vallhundsträning blir det i morgon som planerat. Eftersom det blir mörkt tidigare på kvällen nuförtiden, så kan de som kommer ifrån tidigare komma vid 5-snåret. Annars är det 18.00 som vanligt.

2007/08/26

Nu blir det valpar!


Nu funkade det! I natt har Kelly blivit betäckt med Big. Jag är så glad. Jag är säker på att det kommer att bli mycket trevliga valpar. Kelly och Big är så lika i vallningen och de är mycket trevliga hundar båda två. Så kul det skall bli att skicka dessa valpar på fåren om fyra månader cirka.

2007/08/24

Röda Vinbär

Nu är det vinbärstider! Härliga bär som man kan göra så mycket med. Jag har ett recept på en kaka som är så himla enkel att göra:

Smält 200 g smör
Rör i:
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl socker

Smörj och bröa en form. Töm i smeten. Lägg på 1,5 dl bär, t ex vinbär, hallon eller blåbär.
In i ugnen 200 grader 20 min.
Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Prova den. Kakan går så fort att göra och blir mycket god!

För er som undrar så har Mia gått över 3 dagar nu och fortfarande ingen baby! Nu är det verkligen väntans tider. Jag lovar, när han kommit så skall ni kunna läsa om det här i bloggen direkt.

Kelly är det ingen ordning på, eller så är det jag som är i oordning. Hon blöder än och verkar inte ett dugg intresserad av karlar. Jag har nog räknat fel på något vis. Jag återkommer om det också. Än så länge har det i alla fall inte blivit något.

I morgon kommer Caesar hit för att träna vallning. Det skall bli kul tycker både jag och Caesar. Han skall stanna några veckor så jag hoppas att han skall hinna få kläm på det hela.
Jag anser nämligen att mina hundar inte skall sprida kennelhostasmitta något mer nu. Det har gått 3 veckor sedan de slutade hosta, så jag tror att risken är liten för smittspridning nu.

Därför har jag tänkt att vi skall kunna starta upp vallhundsträningen på torsdag igen.

2007/08/20

Tomten

Idag for jag och Big in till Bodil. Kelly skall bo hos henne ett tag och det är väldigt gulligt av Bodil tycker jag. Det är inte så trevligt att ha en löptik hos sig, men Bodil tycker det går bra.
Det verkar som att vi närmar oss den rätta dagen, men än var det inte betäckningsdags.

Mia däremot är på sluttampen. Enligt alla beräkningar är det i morgon mitt lilla barnbarn skall komma, så nu är det spännande.

Min son Magnus ville att jag skulle skriva en text om tomtar. Det gjorde jag naturligtvis gärna. Tomtar ligger mig varmt om hjärtat. Hihi! Av den texten gjorde han en site som heter Tomteguiden. Kolla här vad fin den sidan blev: Tomteguide.

En plojgrej, men himla kul!

När jag ändå var inne på den linjen skrev jag lite och la in på min egen hemsida. Det är ju i min ladugård det finns massor av tomtar. Här finns den fördjupade tomteinformationen: Tomte.

2007/08/19

Nu vill vi ha valpar!

Nu gör vi vad vi kan för att Kelly skall få valpar med Big. Denna gång är det inte bara jag och Kaj som är engagerade. Nu har vi mobiliserat alla krafter och även engagerat Bodil och Magnus i projektet. Magnus tog hand om Kelly i natt och idag for Bodil, jag och Kaj dit med Big för att se om Kelly skulle ta emot honom. Antagligen är det lite för tidigt, för idag blev det inte någon betäckning.

Anledningen till att Magnus tog hand om Kelly är att vi tror, att det nog kan vara bra att de inte ser varandra så mycket ett tag. Kanske är det då roligare för dem när de träffas igen. De bor ju bredvid varandra i hundgården och ni vet ju hur trött man kan bli på en enveten karl!

Magnus har en sommarstuga alldeles intill Mjältön, som ni kan se på denna bild. Det är Kaj som fotat med sin mobil, för jag glömde kameran idag. Det är otroligt så fina bilder man kan ta med mobiler nuförtiden.

Mjältön är Sveriges högsta ö, så det var himla trevligt att sitta och fika och ha denna vackra ö framför ögonen. Magnus har verkligen ett smultronställe där. På bilden ovan ser ni Kelly på bryggan och Big i gröngräset framför Mjältön, som ligger på andra sidan viken.

Här är Bodil och Magnus förevigade när de grillar korv.

Vi hade verkligen en trevlig eftermiddag hos Magnus och nu hoppas vi på att Kelly och Big snart skall få till det. De är så lika i sin vallning och så trevliga hundar båda två, att jag tror att det skulle bli väldigt fina valpar.

Vi får väl se... fortsättning följer.

Agility

Jag fick en rapport från Sari nu på morgonen. Dombäcks Iiro (Garm) har debuterat i agilitysammanhang och gjort väldigt bra ifrån sig:
Han har gjort tre starter i officiella agilitytävlingar i Finland och vunnit två banor med noll fel. På en gjorde han ett fel och fick 5 poängs avdrag.
Grattis Sari och Iiro! Så duktiga ni är!

2007/08/17

Bergfinkar och Bofinkar

Yippee! Nu har jag sett en fågel till som jag aldrig sett förut: en Bergfink.
Det satt ett helt gäng med fåglar i trädgården i morse och jag kastade mig efter kameran. För säkerhets skull kollade jag med Joakim och det är nog så att det var en flock med både Bofinkar och Bergfinkar.

Så här skriver min privata fågelexpert Joakim:

Bergfinkar kan man se på vår och höst eftersom de häckar i fjällen, de är otroligt vackra på våren. Det är vanligt med blandflockar på hösten och våren då fåglarna sträcker.

Tack Joakim. Du är en klippa. Hur skulle jag klara mitt fågelskådande utan dig.

Det jag tycker är märkligt är att jag, som ju är över 50 år (huh, vad det ser mycket ut), aldrig tidigare sett denna lilla vackra fågel. Hur har jag kunnat missa det. Den är dessutom, enligt fågelboken, mycket talrik.

2007/08/16

Mer godkänt!

Titta vilken härlig bild på en härlig vallhund! Jag tror det är Håkan som tagit denna bild av Viätts Charlie. Charlie blev godkänd vallhund på lokalprovet i Sollefteå. Grattis! Charlie är också en ung hund, han är bara drygt ett år. Man kan ju undra vad jag håller på med, som har hundar som är 2 år och mer än det som inte är godkända än. Jag måste ha tappat stinget!

Charlie är från Ninas egen uppfödning och är efter Linn och Dombäcks Lot. Känns kennelnamnet igen? Visst, Lot är efter Rina, så jag hör hur hon också ropar: Grattis Nina och Charlie!
Det här är en bild från den lyckade starten i Sollefteå. Jag vet inte vem som är fotograf. Tjusig bild är det i alla fall.
Charlie och Nina har dessutom hunnit med en IK-1 start och fått ett 3:e pris. Snyggt jobbat!

Godkända vallhundar

Nu måste jag skicka ett stort grattis till Håkan och Johan som lyckats få två av Böstabyns unga hanar godkända vallhundar på en helg. Det är verkligen härligt, med tanke på att en av hundarna är under ett år. Grattis!
Här är en stilstudie av Böstabyns Hozz, som blev godkänd i Persön. Visst är han snygg! Snäll och go är han också, men det är klart han är ju efter min Big, så vad annat kunde man vänta sig.
Böstabyns Ike blev godkänd i Bjurån i helgen och det är verkligen en bedrift då han bara är 11 mån gammal. Men, jag är inte förvånad för jag har sett hur duktig Ike är.
I övrigt har Karl flyttat ut från Dombäcksmark och bosatt sig i en liten lya i Övik. Det känns verkligen konstigt när det sista barnet flyttar hemifrån. Men, sånt är livet. Han stormtrivs och det är ju bra. Snart kommer ju Mia att bidra med en ny liten pojke för mig att krama, så då känns det väl kanske lite bättre igen.

2007/08/14

Lite mer om kennelhosta

Det verkar som att kennelhostan har drabbat många hundar i trakterna nu och det är tråkigt. Det är kanske på sin plats att propagera lite för vaccinering. Om fler skulle vaccinera sina hundar skulle kennelhostan inte spridas så ohämmat.

Det går inte att vaccinera hundar mot all form av kennelhosta, men det går att vaccinera mot parainfluensa, som är det som i 80 % av fallen framkallar sjukdomen. Resterande 20 % orsakas av virus eller bakterier. Det går alltså inte att helt vaccinera bort sjukdomen, men 80 % är i alla fall en ganska bra siffra.

2007/08/12

"Lost"

Nu har jag varit med om något som jag inte trodde jag skulle behöva vara med om. Jag har gått vilse!

Hundarna och jag skulle ut och titta efter kantareller igår. Jag har vissa svampställen jag brukar checka av ett par gånger varje säsong. Nu skulle jag bara gå från vår lilla skogsväg till grannens lilla skogsväg.
På något vis måste jag ha kommit fel någonstans här emellan. Jag var helt säker på, att när jag kom upp på denna kulle så skulle jag se vår gård på andra sidan. Men, så här såg det ut. Bara vildmark!!
När jag stod där på berget förstod jag, att jag var helt "Lost". Jag hade absolut ingen aning om åt vilket håll jag skulle gå. Det var molnigt, så jag hade heller ingen möjlighet att se var solen var. Jag kunde för mitt liv inte förstå vad som var norr eller söder.
Jag blev riktigt, riktigt rädd!
Jag hade tagit med mig kameran men inte mobilen. Det var ju också superklantigt.
Jag försökte säga till hundarna att de skulle gå hem. Jag tror att jag lät för rädd och hade för ovanlig röst för hundarna reagerade lite konstigt. Big, Inka och Yang la sig direkt ner vi mina fötter och Kelly och Rina drog iväg åt varsitt håll.
Jag provade att följa Kelly en gång, men vi startade vid en liten myr och efter en halvtimmes vandring kom vi tillbaka till samma myr. Hon hade bara gått runt.
Rina bytte riktning hela tiden, så jag kunde inte lita på henne heller.
Till slut tänkte jag att jag måste försöka gå rakt genom att känna att jag hade solen på rätt sida hela tiden. Jag borde ju komma ut någonstans om jag bara kunde undvika att gå i cirklar.

Faktiskt när jag kommit upp på ännu ett berg fick jag denna bild. Kan ni skymta åkern bakom trädtopparna! Nu var det bara att gå åt det hållet och det visade sig att jag kom fram nästan vid grannens gård!
Jag hade snurrat omkring 3 timmar i skogen och varit gråtfärdig hela tiden.
Jag fick massor med kantareller med mig hem och hundarna tyckte det hade varit en alldeles förträffligt lång skogspromenad, men jag vill inte vara med om det här någon mer gång.
Är det någon som kan ge mig tips om någon liten, behändig GPS!

2007/08/11

En händig man!

Per Gessle har kommit ut med en ny låt som heter "En händig man". Den har ni säkert hört.
Min son Magnus är så duktig på att teckna. Spana in hans händiga man!! Oj, Oj, Oj!!

2007/08/09

Vallhundsuppvisning

Förra helgen var det dags för vallhundsuppvisning igen. Denna gång var det vid Grundsunda hembygdsgård det begav sig. Mia följde med, som vanligt, och denna gång var mamma med också för att visa upp lite av mina produkter. Skinn och tomtar i värmen kändes lite konstigt, men förhoppningsvis ger det resultat till jul. Vi har alltid små reklamlappar att dela ut och då kan julklappsköpare lätt få kontakt med mig, när det är dags för det. Fast nu känns det lite avlägset med jul när vi har fått tillbaka en sådan varm sommar.
Bodil var hygglig och ställde upp med sina hundar, Rip och Tay, på uppvisningen. Mina hundar hostade fortfarande i helgen, så det var inte lämpligt att använda dem. Jag hämtade de fyra äldsta, lugnaste fåren från Olofsfors på morgonen. De är ju inhyrda där på bete. Dessa får är så vana vid folk och barnen är alltid glada att få gå omkring i hagen och klappa får. Men, de är faktiskt lite tråkiga att valla på. Rip och Tay gjorde det bra som fick de tröga fåren att röra på sig i sommarvärmen. Det blev en mycket uppskattad uppvisning.
Jag hade tänkt fota Bodil och hundarna, men när jag hade tagit kort på Mia med skinnen så tog batteriet slut! Dålig planering, minst sagt. Det blir så när man har för mycket i huvudet.

Mamma har varit på besök en vecka. Det är så trevligt att få träffas för hon bor i Karlstad, så det är inte så ofta vi ses. Vi hade planerat att träffas när det var lite lugnare för oss här på gården. Men det blir sällan som man planerar. Det har varit extremt mycket att göra den här veckan! Killen som kör tidningar i Husum normalt har legat sjuk i feber i en och en halv vecka nu. Stackarn det är inte trevligt i denna värme. Hoppas han inte råkat ut för något allvarligt! Jag skall tala med honom i helgen och jag hoppas läkarna har kunnat lista ut vad det är för något han råkat ut för. Det betyder att jag kört tidningen hela tiden. Dessutom kom Kaj på att det var himla smart att rulla upp grönfodret nu när det är fint väder. Så det har vi gjort också. Men, vi har haft mycket trevligt de stunder vi haft tillsammans och det är så skönt att ha någon hemma som fixar lunch, middag, dammsugar och allt vad hon nu gjorde när man själv har mycket att göra.

Nu måste jag också passa på att gratulera Nina som for till Gotland och tävlade med Dombäcks Lot i helgen. De lyckades så bra en av dagarna att de blev tvåa med över hundra poäng och dessutom fick Cert! Strålande! Grattis Nina och Lot. Då blir det kanske Champion av Lot vad det lider. Han är ju fortfarande ung. Det är roligt för oss att se att valparna härifrån gör sådana fina resultat.

Kennelhostan har gett med sig nu. Idag är det är ingen som hostar. Nu skall jag vänta 3 veckor så träffas vi sedan och börjar träna igen. Jag skriver här på bloggen när det är dags.

Till sist: Jag har översatt dombacksmark.se till engelska, tyska och finska! Fast finskan har jag inte gjort själv, det är Sari som översatt den åt mig. Tack så mycket! Snabbt och bra gjorde hon det. Men, vad det står har jag ingen aning om. Det är tur att jag litar på Sari för hon hade kunnat skriva precis vad som helst. Jag fattar inte ett dugg! Det är konstigt med finska; det går inte att förstå ett enda ord.
Man hittar de olika språken på hemsidan om man klickar på flaggorna på första sidan. Annars kan ni kolla här: engelska, tyska och finska.

2007/08/01

Resa till Rom och Kreta

Först av allt en rapport om hosteländet: Rina, Big och Kelly börjar bli bättre i hostan, men nu har stackars lilla Inka startat. Hon verkar lite mer medtagen än de andra. Det kanske beror på att hon är yngre. Hoppas det inte blir för bedrövligt för henne!





Nu är min Romguide klar!! Dessutom har jag lyckats få till en liten guide om Kreta.

Karl har gjort bägge dessa sidor åt mig och gjort det riktigt bra tycker jag. Tack så mycket!








När jag for till Rom ville jag verkligen lära mig mycket om staden och därför hade jag också mycket att skriva i guiden om Rom. Jag hade också väldigt många bilder att välja mellan.
Kretaguiden är lite magrare, men det kändes i alla fall roligt att göra en sådan guide.


Kika gärna in på sidorna, för nu finns de i cyberrymden: Rom och Kreta.


Jag delar ut tidningen den här veckan, för nu har det ordinarie tidningsbudet insjuknat. I morse när jag kom till OK i Husum för att hämta upp tidningarna för att börja arbeta, var det ett väldigt galej där. Ett gäng ungdomar hade samlats vid mina tidningsbuntar och rivit sönder en del tidningar och eldat upp några! Jag fick kryssa omkring mellan ungdomarna och försöka rädda det som räddas kunde. En tjej satt på ett antal ex, det var kanske varmt och gott för stjärten!
Jag lyckades i alla fall samla in så pass att de flesta fick en tidning att läsa till morgonkaffet, även om en del var lite trasiga, skrynkliga och svedda.
Det är synd, tycker jag, när ungdomarna skall förstöra! Lite busig kan man ju vara, men det är inte roligt när det går ut över oss, som verkligen bara vill göra ett gott jobb.

När det gäller mördarsnigeln har jag sett ett nytt tips: De skall vara fantastiska som kräftagn. Kräftorna verkar vara mycket förtjusta i dessa läckerheter. Det kan kanske vara bra att veta nu när det snart är kräftfångartider.

Jag läste i DN (den var inte uppbränd) att fågelskådaråret är på väg mot rekord. Hela 369 godkända fågelarter har registrerats i Sverige i år! Förra året vid samma tid hade man bara sett 344 stycken. Så himla kul. Det var tydligen rätt år för mig att börja intressera mig för fåglar!