2007/10/26

Kellys och Bigs små underverk!

Här kommer första bilderna på de små liven. Allt funkar som det skall och valparna är tysta och lugna. Kelly tar hand om dem alldeles som hon skall.

Valpar!!

Nu har Kelly äntligen fått sin första valpkull. Hon valpade igår och det gick hur bra som helst.
Hon fick 7 st hanar! Tyvärr dog en hane i förlossningen, men de sex som överlevde är så himla vackra.
Kelly är en helt underbar mamma. Hon skötte valpningen så väldigt fint. Hon la sig lugnt och samlade ihop valparna mot sin mage. Så snart en ny valp var född drog hon fram den så hon kunde nå att slicka. När hon tyckte den var ren nog knuffade hon in den mot spenarna och la sig att vänta på nästa valp.
Bilder på lilla familjen kommer snart.

2007/10/23

Bilder på mästarna!


Här ser vi domare Eva Hallberg med från vänster:
trean Carina Björkman
tvåan Bernt Åström
och segraren Tarmo Laine
i Angervallarnas klubbmästerskap år 2007

Här ser vi Tarmo Laine och Dombäcks Nero i vinnarracet.

Dessa bilder har Nina tagit.

2007/10/22

Angervallarnas Klubbmästerskap

Vilken fantastisk dag vi hade igår i Viätt! Vädret var fantastiskt, fåren skötte sig så fint och hundarna var så duktiga.
Vinnarhunden ser ni bild på här ovan. Jättegrattis till Tarmo och Nero, som gjorde det så bra att de gick och vann! Den rundan var verkligen snygg!
Bernt och Bill blev tvåa och den rundan var lika fin den. Det var lugnt och fint hanterande av fåren.
Jocke med Jimi och Kent-Åke med Spike lyckades också ta sig runt hela banan. Det var verkligen kul att se.
Nu antar jag att ni alla har fått tävlingsgiftet i era ådror, så framöver skall vi lägga in lite tävlingsträning i den vanliga träningen. Det finns en del småsaker som kan vara bra att slipa på lite extra, som faktiskt kan betyda en hel del poäng.



Sen finns det en hund till som är värd att omnämnas och det är lilla Rina. Hela dagen jobbade hon med mig som utställarhund. Jag märkte att hon blev mycket trött för hon har egentligen inte så bra kondition nuförtiden. Sen tog Bodil henne och gick till utskickspinnen. Fåren som nyss hade varit på banan togs samtidigt ut och bredvid satt jag. Rina tittade lika mycket bakåt på mig och fåren som hon tittade framåt mot de får som ställdes ut åt henne. I mitt stilla sinne tänkte jag att det här kommer nog inte att gå. Men, det var då inga problem. Bodil visade henne på fåren och skickade henne sedan vänster och Rina gick ut och gjorde ett helt fantastiskt hämt! Det må jag då säga var bra gjort. Jag tror bara Bodil har vallat med henne två gånger tidigare!Fortsättningen på racet var underbart att se. Bodil störde inte Rina mer än nödvändigt och la kommandon bara då det behövdes. Rina tog varje kommando och de fullföljde rundan med hela 82 poäng. Det var verkligen tjusigt gjort av er Bodil och Rina!

Till sist ett stort tack till Nina och Leif som ställde upp med mark och får och dessutom jobbade hela dagen för att vi alla skulle få maximalt trevliga tävlingsförhållanden!

När det gäller våra vanliga söndagsträningar har jag bestämt att vi nu skall ha uppehåll ett par veckor. Till helgen skall ju Kelly valpa och jag vill inte att hon skall bli störd nu. Allhelgonahelgen är jag i Nävertjäl och prånglar ut skinn och diverse andra produkter. Jag vill heller inte att ni tränar själva nu under dessa veckor. Kelly här inne känner på sig när det kommer folk och tränar och jag vill absolut inte oroa henne den här sista tiden.

Jag kommer att skriva här i bloggen när jag känner mig redo för träningar igen.

2007/10/18

Mallorca Guide

Ja, nu har jag jobbat på som bara den och färdigställt min och mammas Mallorca guide. Mamma har innan resan forskat och tagit reda på vad som är intressant att se på ön. Sen har hon och jag sprungit runt med min kamera och letat sevärdheter och fotat för glatta livet. Himla kul! Det kan man ju kalla aktiv semester. Om ni vill se vad vi åstadkommit så har ni länken här: Mallorca

När vi satt och fikade inne i Palma de Mallorca en dag efter idogt fotande upptäckte vi det här vackert blommande Jakarandaträdet. När jag ser bilden känns ett litet sting i hjärtat för här utanför fönstret finns idag inte ett endaste löv på björken. Nu är vintern på gång med snö och rusk.

Men innan dess skall vi i alla fall åka på Klubbmästerskap. Det skall bli mycket intressant, minst sagt. Många unga hundar och ovana förare. Men, klubbmästerskapet är ju mest på skoj och det är så trevligt att träffas någon gång ibland allihop. Hoppas att vi får bra väder och en sak har jag glömt att meddela; var och en tar med sig fika.
Dessutom träffas vi på lördag för lite träning innan mästerskapet.

2007/10/17

Karl Gustav Westling



Nu har Gustav fått sitt andranamn som skall vara Karl. Fina namn tycker jag att Karl och Gustav är. De passar på en fin pojk.



Idag hälsade Mia och Gustav på och vi tog en mycket lång promenad i det härliga höstvädret. Naturligtvis fick alla hundar följa med också.
Kelly börjar bli ganska tjock nu och hon är inte alls lika intresserad av att gå långt. Nästa lördag blir det spännande. Det är då hon skall valpa. Det närmar sig nu.


Glöm inte att vallhundsträningen är ändrad till lördag den här helgen. Det beror på att Angervallarnas klubbmästerskap går av stapeln på söndag hos Nina och Leif i Viätt. Ni som ännu inte anmält er får skynda er nu.

2007/10/15

Stenålderskost

När jag arbetade på Björnaskolan för många herrans år sedan lärde jag känna Frank Nilsson. Han var lärare där. På senare tid har jag fått veta att Frank fördjupat sig i funderingar kring vad vi människor idag äter. Han har sammanställt sina studier i ett kompendium som heter "Stenålderskost".
Jag har tidigare, som ni kanske vet, arbetat hårt för att påverka jordbruket till att gå över till ekologisk produktion och en tid arbetat som ekologisk rådgivare i Västernorrland.
För en tid sedan läste jag en, i mitt tycke, mycket revolutionerande insändare i ÖA. Frank Nilsson är författaren till den artikeln. Jag tog kontakt med Frank och har fått tillåtelse att publicera artikeln här i min blogg.
Läs den; den är mycket intressant. Den ifrågasätter verkligen många "gamla sanningar".
Jag tar gärna emot era kommentarer här på bloggen eller i ett mail: anna@dombacksmark.se.
Vill ni titta in på Franks hemsida har ni adressen här: Livlinan


Jordbruket och den globala uppvärmningen.
av Frank Nilsson
I debatten har hävdats att djurhållningen står för jordbrukets största bidrag till växthusgaser, därför att djuren producerar metangas.
Detta är felaktigt.
I jordbruket är det handelsgödseln som står för merparten av utsläppen och dessa kommer både från framställningen och användningen. Lustgas, dikväveoxid, är en växthusgas som är 300 gånger starkare än koldioxid i sin påverkan av atmosfären. Utsläppen av lustgas från ett hektar normalt kvävegödslad åker påverkar atmosfären lika mycket som koldioxid från förbränningen av 200 till 300 liter diesel. Så när veganer och andra kritiserar djurhållningen för att den bidrar mer till den globala uppvärmningen än spannmålsproduktionen, så är de helt fel ute. Det är spannmålsproduktionen både till djur och människor som står för den största påverkan. Men det går att producera kött på annat sätt än att föda upp dem på kraftfoder (spannmål)
Genom att gå över till köttproduktion baserad på gräsbete, minskas matproduktionens påverkan på uppvärmningen dramatiskt, samtidigt som människorna får artriktig mat och mat av bättre kvalitet!
Detta görs nu på flera håll i Sverige. Bönder har startat organisationer för detta, t.ex Bondenära, Bonnakött, Gröna gårdar, Kaprifol, Mälarhagar, Naturkött, Vindelälvens Naturbeteskött och Ängavallens Gård
Det är kolhydraterna som gör människorna feta. Överskottet av kolhydrater lagras som kroppsfett.
Livsmedelsverkets kostrekommendationer om en fettsnål och kolhydratrik kost är en katastrof. Den har gjort människorna överviktiga och producerar dagligen nya diabetiker, hjärtpatienter och cancerpatienter.
Om du är rädd om ditt hjärta och dina kärl byter du ut de konstgjorda fetterna i margarin mot smör. Låt det stå framme i en smörask för att vara bredbart. Om du tål mjölkprodukter, ska du välja de fetaste varianterna.
Ät ditt kött för att hålla dig frisk och smal. Skär inte bort fettet, utan tillsätt gärna extra om köttet är magert. Fet animalisk mat är naturlig föda för människan.

2007/10/13

Härliga vallningsbilder!


Denna vecka följde Jocke med Bodil på vallning i Skuletrakten på en stor flyktig Ryaflock. Se vilka härliga bilder han tog där. Ovan ser vi Bodil och Tay fösa en grupp med vita, vackra Ryatackor med tacklamm.



Jocke och Jimi verkar ha klarat uppgiften de också. Dessutom kan jag inte låta bli att lägga in den här härliga bilden på Jimi:Han är ju bara för snygg. Vad härligt det är med dessa vallhundar med denna stil. Det blir hur bra bilder som helst.


Idag for Kaj och jag ner till Älandsbro till Rita och Lasse. Inka flyttade nämligen till dem idag. Hon kommer att få det mycket bra, det är jag säker på. Rita och Lasse är ett par med genuint hundintresse och det skall verkligen bli intressant att se hur långt de kan gå med Inka. Som vanligt glömde jag min kamera. Jag förstår inte hur det är; om jag kommer ihåg kameran glömmer jag mobilen och vice versa!! Nåväl, nu hade jag mobilen med. Här en bild på Inka och en av hennes nya vänner:Rita och Lasse har tre Vorsteh (osäker på stavning och pluralisformen) och jag såg direkt att Inka tyckte att de var mycket trevliga att få som kompisar.

2007/10/10

Mallorca

Nu har jag kommit hem från en underbar semestervecka. Här är en bild på innergården på vårt hotell. Blommor, swimmingpool, god mat, trevligt sällskap (mamma), sol och värme; vad kan man mer begära? Jag blev mycket förtjust i Mallorca. Det var rent och fint och mycket välordnat för oss turister. Många fina strandpromenader att vandra på och trevligt bemötande. Kort sagt är verkligen Mallorca att rekommendera.
Vi gjorde också en utflykt på egen hand och tog bussen till Valldemossa och till den lilla staden Deià uppe i bergen. Jag skall ta och skriva ihop en reseguide om Mallorca också så nu har jag en hel del att stå i. Det fanns verkligen mycket intressant att se på ön och Palma är en mycket vacker stad.Samtidigt som det var så härligt med semester så var det lika härligt att komma hem igen. Det är ju bra att man känner så. Lille Gustav hade jag så klart längtat efter och som tur var kom Mia och han hit idag så jag fick kramas lite. Jag tror jag kramades mycket och busade på väldigt för till slut somnade han stående på knä i mormors soffa. Men, det är lika bra att han vänjer sig redan nu för det kommer att bli mycket bus framöver...

Nu till sist ett stort GRATTIS till Nina och Lot som var så duktiga på SM! De fick 141 poäng och slutade på plats 32. Det är bra gjort det!

2007/10/01

Mallorca

Idag bär det iväg. Så härligt det är att resa på semester! Vi kommer att få en skön vecka på Mallorca mamma och jag.
Vallhundsträningen är därför inställd söndagen den 7 oktober. Vi träffas igen kl 11.00 söndagen den 14 oktober.
Om det är någon av er som är supersugen på att valla på söndag i alla fall så kan ni ta kontakt med Bodil 0660-378392. Om hon har tid kanske hon känner för lite vallning. Vem vet.