2007/11/26

Liten valp

Igår var det mycket som hände i ett litet valpliv. På förmiddagen kom första familjen med barn och gosade. Det var full fart på valparna. Mitt på dagen kom nästa familj med barn. Lite slöare i valplådan...På kvällen kom tredje familjen med två döttrar runt tio år. Då fanns inga krafter kvar! Mums så gosig man kan vara. Foto: Lillemor Bylund
När jag nu ändå är igång och skriver så måste jag påminna om att i helgen blir det ingen träning!
Det är första advent och jag kommer att befinna mig nere i Karlstad för att fira min mamma som fyller år.

2007/11/24

Stenålderskost

Jag skall knyta an till den tråd jag startade tidigare genom att publicera ett inlägg av Frank Nilsson, tidigare publicerat i Örnsköldsviks Allehanda, som handlade om "jordbruket och den globala uppvärmningen". I dagarna kan man läsa i lantbrukstidningarna att korna är stora miljöbovar genom sitt ideliga rapande av gaser. Jag vet, att det tidigare har gjorts försök med att få korna att rapa mindre. Detta känns verkligen konstigt, eftersom kor är idisslare. Kor har alltid varit idisslare och kommer så alltid att vara.
Myndigheterna är ju nu helt inne på att få oss att i större utsträckning finna vår föda i kolhydrater. På nyheterna på sistone har vi blivit varnade att äta rött kött. Det här är en bra grej om man vill få folket att inte äta kött. Varna för cancer! Det måste ju slå igenom omedelbart.
Jag har fått en hel del gensvar via mail på det blogginlägg jag hade tidigare i detta ämne. En sammanfattning av dessa kommentarer kan vara att fler och fler börjar förstå att den stora boven i vår kosthållning inte är fett utan socker. Kolhydrater (socker) kan man finna i en mängd olika matvaror; vissa är snabba och andra långsamma. Det som känns som det viktiga är att man skall försöka få i sig långsamma kolhydrater i en lämplig mängd. Dessa ger inte så höga toppar i kroppen och inte heller så djupa dalar. Det är i de djupa dalarna vi känner ett enormt sockersug. Om vi kan begränsa födointaget till långsamma kolhydrater eller födoämnen med litet eller inget innehåll av kolhydrater blir vi alltså inte heller sockersugna.
Efter att ha praktiserat Stenålderskost i en månad kan jag konstatera följande: Jag går stadigt ner i vikt. Jag är aldrig hungrig. Jag har mycket mer ork. Min mage mår bättre. Jag är aldrig sötsugen.
Vad som är viktigt när man skall lägga om till stenålderskost är att man måste bli kvitt sin skräck för fett!! Det är bättre att dricka ett glas grädde än ett glas vanlig mjölk ("blåmjölk" är helt ute ur diskussionen). Det är från fettet jag skall få energin. Efter att jag börjat prata om denna kosthållning har jag fått många exempel ur det dagliga livet om hur man levde förr. En trea grädde i ena bröstfickan och 2 ägg i den andra klarade dagen för många som arbetade hårt på den tiden. Fett fläsk var en nödvändighet "för gammalt", men idag äter man inte ens sidfläsk för det betraktas som helt felaktig kost. Har vi verkligen blivit så förda bakom ljuset?
Idag finns det inte en tidning som inte varje vecka ger oss nya bantningstips. Även i fredagens Land fanns en artikel om en dam som ville gå ner 10 kg. Så vitt jag ser det så handlar det hela inte om att banta och banta igen. Det handlar om att lägga om sin kosthållning. Och jag har blivit helt såld på stenålderskost. Det känns så himla naturligt för mig och jag känner att jag mår väldigt mycket bättre.
Jag äter idag i huvudsak kött eller fisk, rotfrukter, mejeriprodukter, bär och frukt.
För den som behöver bli mer överbevisad om det förträffliga med denna kost har Frank Nilsson färdigställt ett suveränt kompendium som bland annat förklarar vad fett och kolhydrater gör i kroppen. Enkelt och lättfattligt även för den som inte är kemist. Kompendiet innehåller också många recept som har varit till stor nytta för mig. Hör av er till mig om ni vill komma över detta kompendium.
Dessutom har jag fått tips om att Sten-Sture Skaldeman skrivit ett antal böcker i ämnet nämligen;
Frågor och svar om Skaldemans diet,
Ät dig ner i vikt! : praktisk viktminskning för feta män och runda kvinnor,
GI-Noll! : för kvinnor som vill äta sig smala, vilken är hans senaste bok i ämnet.

2007/11/22

Valpar

De här valparna är nästan omöjliga att fota. Så fort man kommer in i badrummet där de bor kastar de sig emot mig och gnäller, skäller, hoppar, skuttar och klättrar. Jag skulle önska att de bara kunde sitt snällt stilla och vänta åtminstone en halv sekund, så jag hinner få till ett ynka litet bra kort. Men, det är stört omöjligt. Det här är verkligen pigga små rackare. Aldrig har jag väl tidigare behövt ha så höga väggar åt så små valpar. Jag gruvar mig lite för de sista två veckorna jag skall ha dem inne.

Men, vi får se...det kanske blir väldigt arbetsvilliga hundar när det är dags för vallning.


2007/11/20

Ändrad träningsdag

Jag ändrar träningsdag till lördag i fortsättningen. Lördagar passar mig bättre och jag hoppas det går bra för er också. Vi ses alltså på lördag 24 nov kl 11.00.
Helgen därefter, första advent, blir det ingen träning för då åker jag till Karlstad för att uppvakta mamma som fyller år.

2007/11/19

Babymassage

Så här nöjd blir man efter lite babymassage på morgonkvisten! Mia fotade Gustav med mobilen i morse och jag kan bara inte låta bli att lägga in denna härliga bild på bloggen. Visst är han väl underbar mormors lille solstråle!
När det gäller valparna så kan jag rapportera att nu börjar de springa omkring och vara lite lämpligt busiga. Idag har jag klippt klorna på dem och det var ganska krångligt faktiskt. Det skulle nog gått bättre om jag fått söva dem först, men nu är det i alla fall gjort.
Nu är det bara lite drygt en månad kvar till dess vi skall ut med dem till fåren! Det brukar vara så kul att se vad de gör den första gången på får. Det blir en lämplig syssla på julaftonen tycker jag och förhoppningsvis också valparna.

2007/11/16

Träning på söndag

Malin och Marlene tittade in idag. Det var ju trevligt. De tänker spendera helgen här uppe i norr och dyker nog upp på söndag och tittar på träningen.
Den här lilla valpen blev väldigt förtjust i Malin och jag antar att det var ömsesidigt.

På söndag har jag tänkt att vi skall träna igen. Hoppas verkligen att vi får bättre väder än vi hade förra söndagen, för då var det inte trevligt att ha vallhundsträning. Det ser man bland annat av bilderna på Ninas hemsida. Skönt i alla fall att se att det finns tokiga människor nere i Viätt också!

2007/11/11

Valparna

Nu fick jag en stund över och bestämde mig för att få till bilder för att ni ska få se så vackra mina små underverk är. Tyvärr blev alla bilder suddiga och fula förutom denna bild på fyra av pojkarna. Så den bilden fick det bli även om inte den heller är bra.
Håll till godo!

2007/11/10

Träningen i morgon

Det varnas för snöfall i morgon, men vi får väl hoppas att det inte blir så mycket med det. Det skulle vara trevligt att få träffas och träna lite igen.
Om vädret är bra och vi kan träffas, så behöver ni bara ta med er kaffe. Jag bjuder på fikabröd eftersom min hovleverantör av kakor och godsaker har varit här med en leverans.

2007/11/06

Snabbvisit

Här kommer ett snabbt litet inlägg från mig, bara så att ni vet att jag lever.
I helgen var det ju dags för hantverksmarknaden i Nävertjäl och där var jag med mina skinn och övriga produkter. Som vanligt var det mycket folk och mycket trevligt. Det är stimulerande att träffa nya människor och också nyttigt att få knyta kontakter med andra hantverkare. Det gick mycket bra dessutom, så pass bra att jag nog får ägna hela denna vecka till att sy! En del grejer tog slut så nu måste jag sy och stå i för de beställningar jag fick. Det är ju fantastiskt roligt.

Jag har inte hunnit ta fler bilder på valparna. Däremot fick jag en bild av Håkan Hägglund. Han har lyckats fånga Caesar i denna härliga, fartfyllda bild.
För att lugna alla som undrar hur valparna har det kan jag tala om att de mår hur bra som helst. Kelly är en cool mamma som inte hetsar upp sig över mycket. Hon ger dem mat och tvättar dem och med det tycker hon det är bra. Och det är väl så det skall vara. Valparna är hur tjocka som helst och nu när de har fått ögon och försöker sig på att gå, hänger magen i backen. Då blir det lätt vingligt.
Foton kommer så snart jag hinner.
På söndag har jag tänkt att vi skall börja träna igen. Kl 11.00 träffas vi som vanligt. Men tänk på, att nu på vintern kan ju vädret ställa till det. Ring gärna och dubbelchecka om det är osäkert väder. Jag har ingen större lust att stå ute i snöstorm än hur härligt det är med vallning.