2008/04/29

Nu är det skönt att leva!

Vilket härligt väder vi har! Så trevligt att få en så fin valborg och första maj. Hoppas ni får en härlig helg med mycket sång och eldning. Jag kommer att få ett mycket önskat besök av min son Magnus och hans flickvän Ivonne. Magnus och Ivonne kommer att flytta till Malta om en månad vilket gör att det inte blir lika lätt att hälsa på Magnus nu. Och Ivonne har jag aldrig träffat, så det skall bli så trevligt. Jag får väl ta morsan med mig och åka till Malta till hösten om det finns tid. Då kanske vi kan få till en Maltaguide också:-)



Lillemor hälsade på häromdagen och då måste jag naturligtvis ta ut Macky till fåren. Alla vet ju vilken bra fotograf Lillemor är så man måste passa på. Hon hade dock inte så enkelt jobb. Från att ha varit mycket orörlig och stirrande har Macky ändrat teknik helt och hållet. Nu springer han runt...runt...runt... Och med väldig fart dessutom. Denna bild blev bra så då får den komma med även om tanten med det gråa håret också är med för en gångs skull.

Kanske vi skall ta några visdomsord från barnen då vi ändå är inne på de tankebanorna:
-När man är gammal får man inte knyta sina egna skosnören för då går man av
-Gamla ska helst ha på sig skottsäker väst när de är ute i krig, för de är ju inte så snabba längre.
- Man får inte ha rött eller lila hår när man blir gammal. För då ser man alldeles för pigg ut.
- Om gamla människor ramlar behöver de inte ringa efter ambulans. De drar sig bara upp med käppen.

Och så en till Kaj:
- När min morfar dricker för mycket öl får han åderförkalkning. Då säger han att jag får ha lampan tänd när jag sover, men sedan går han ändå in och släcker den. Och så säger han förlåt dagen efter.

När Lillemor for hem lyckades hon fota denna tjusiga varelse. Jag har frågat mig för och hoppas snart få svar på vilken rovfågel detta är. Jag gissar själv på vråk av något slag. Jag tycker det ser ut som en bivråk, men jag kan också vara helt fel ute. Jag vet i alla fall att det är några mycket kunniga fågelvänner som ibland läser min blogg. Hoppas ni vet.

När det gäller vallhundsträning så kommer den att ligga nere ett tag nu. I alla fall här. I och med att vi har så fantastiskt väder kommer det ganska snart att vara dags för vårbruk. Vi har väldigt mycket att plöja i år och som den goda lantbrukarhustru jag är brukar jag hjälpa till med att köra ut gödsel och harva. Det får väl bli så i år också. Dessutom skall det stängslas så att djuren får komma ut på bete. Det är mycket viktigt att tackor med lamm kommer tidigt ut så att inte lammen föräter sig på de saftiga gröna stråna. Jag kommer inte att ha några träningsfår hemma förrän tidigast efter midsommar. De skall alla ut på beten runt om i trakten och först när vi slagit hö kommer jag eventuellt att ta hem några.

2008/04/25

Träning

Jag har några åkrar som torkat upp riktigt bra, så i morgon tränar vi igen. Vi träffas kl 11.00 som vanligt. Om solen skiner, som den gjort nu i veckan, kan vi komma att få en mycket skön dag ute på fältet. Det är kanske läge att ta med lite fika.

I trädgåren är det nu så många fåglar på morgonen att jag har riktigt svårt att gå och lägga mig när jag kommer hem från tidningsrundan. Jag älskar de där små krabaterna och det är så roligt att sitta och titta på dem. Här Bergfink, Gulsparv, Bofink, Gråsiska och Domherre. Nu har jag kommit upp i 30 kryss, så jag närmar mig mina hundra kryss i år med stormsteg.

Lamningen är nästan avklarad. Jag har en tacka kvar som nog skall lamma och två som jag inte vet om de har lamm. De har inget juver än, men baggen var kvar länge så de kanske lammar vad det lider. I princip lammade alla tackor på åtta dagar, så det har varit mycket jobbigt. Det är dock skönt att lamningsperioden blev så kort. Det har gått väldigt bra i år. Alla tackor har lammat själva. Jag har inte behövt dra ut ett endaste lamm och det är ganska ovanligt. Dessutom är tackorna mycket duktiga på att ta hand om sina lamm och det är bra det med tanke på att mer än hälften av dem är förstagångslammare.

Eftersom det varit så intensivt med lamning, tidningskörning, ordförandeskap och mycket annat har jag inte hunnit med mina hundar alls. De känns väldigt otränade och jag undrar hur det skall gå med mitt nyårslöfte att tävla mer i år. Jag funderar i alla fall på att ta med mig någon hund till Viätt på tävlingarna där. Jag får väl ta och testa av dem i morgon och se om de lyssnar på mig. Annars blir det att lägga sig i hårdträning i maj!

Jag fick så underbara små barntankar i mailboxen häromdagen. Många av dem passar mycket bra in på mig som både är gammal, gråhårig, mormor och bonde. Här kommer några:
* Gamla har nästan ingen mat. Det är därför de bor på en bondgård, för då kan de slakta en gris
* När hjärnan ruttnar blir håret grått, men de kan fortfarande tänka
* Om gamla människor inte fick grått hår skulle man ju inte veta att de var gamla. Och så säger man kanske något som de inte förstår.
* Gamla människor hinner inte sitta vid datorn för de måste laga mat hela tiden eftersom de äter så långsamt.

Jag älskar dessa små fantastiska tankar!

2008/04/18

Oj vad det lammar!

Nu är det verkligen livat i fårhuset. Så många små svarta ulltussar som skuttar omkring. Den här veckan har varit mycket hektisk. Hittills är det 25 tackor som lammat. Jag fattar inte hur tackorna kan hålla ordning på vilka lamm som är deras. Jag tycker det är väldigt rörigt!
En fördel med att det är många som lammat denna vecka är att lamningsperioden inte blir så lång. Det är lika bra de gör bort det snabbt, för det tär verkligen på mig som barnmorska. Nu har det faktiskt gått mycket bra hittills...Peppar..Peppar! Tackorna har varit mycket duktiga på att ta hand om sina lamm trots att hälften av dem är förstagångslammare. Det är bara en dumskalle som jag håller på och jobbar med nu. Hon fick ett lamm bara, men är inte riktigt snäll mot honom. Hon vill inte stå still och ge honom di, så jag får vara där flera gånger per dygn och hålla i henne. Det är jobbigt, men jag hoppas så klart på att hon snart fattar vad hon skall göra med sitt barn.

Som jag sa; våren kommer när tackorna börjar lamma. Och nu är den här. Idag såg jag stare och bergfink! Det är så fantastiskt härligt med alla fåglar jag har i trädgården. Bättre underhållning finns inte än att sitta vid köksfönstret en tidig morgon med en kopp kaffe och titta på alla små och stora fåglar runt fågelbordet.
Nu håller tjälen på att släppa och det gör tyvärr att det är väldigt kladdigt runt gården och på åkrarna. Vi kan inte träna än, men det går ganska fort nu så kanske nästa helg.

Jag håller på med mitt tidningsutdelande på morgnarna och nu börjar jag ha fått kläm på alla lådor i mitt distrikt. Det går lättare och lättare varje morgon och dessutom börjar det bli ljust så tidigt. Det är verkligen härligt. Om vi inte hade lagt om till sommartid hade jag haft ljust från det jag startar, men nu kommer ljuset cirka halv 5. Då vaknar fåglarna också i Husum och det spelar och sjunger överallt. Nu håller jag på att försöka lära mig fågelläten också, så mitt trötta huvud är fullt av visslingar och kvitter. Det är väldigt svårt, men jag har kanske fått kläm på en och annan nu. Det där får man ta på lång sikt känner jag, för det är verkligen inte lätt.

När jag delar ut tidningen har jag tillgång till Dagens Nyheter. I veckan läste jag en artikel om transfetter = industriellt framställda fetter. Forskare har redan för några år sedan varnat för att dessa konstgjorda transfetter kraftigt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har franska forskare dessutom upptäckt att konstgjorda transfetter även ökar risken för bröstcancer. Transfetter finns till exempel i chips, kakor och pizzabottnar. I Danmark är konstgjorda transfetter förbjudna och i Kanada är ett förbud på gång. Men i Sverige säger livsmedelsverket att mättade fetter (i smör t ex) är ett större problem för folkhälsan än transfetter!!

Visst måste det väl vara bättre att äta naturlig mat än mat som är konstgjord och inte existerar i naturen?
Jag hörde någonstans att vitaminpiller vi proppar i oss också är skadliga!
Och jag hörde att om vi skall äta bananer måste vi tvätta händerna efter att vi skalat dem innan vi tar i bananen eftersom skalen är så extremt giftiga!
Nu tror jag verkligen det är dags att efterfråga naturliga och KRAV-godkända varor i affären!

2008/04/11

Mycket Gustav och ÖA nu!

Mia har börjat jobba så smått redan. Helt plötsligt fick hon ett nytt, bra jobb som hon inte kunde tacka nej till. För det mesta lyckas de ordna barnpassningen sins emellan, hon och Tomas, men denna vecka var det svårt för dem att få det att gå ihop. Då fick mormor rycka in!
Jisses vad vi har haft det kul! Och vad vi har busat!
Gustav har börjat dra sig upp nu och han hasar (inte kryper) omkring med en hejdundrande fart. Så nu gäller det för gamla mormor att hänga med...

"Mormors mums" har mycket att undersöka!
Idag såg jag för första gången i Sverige en Rödhake. Jag såg en i Barcelona också, men då fick jag inte sätta kryss. Nu så är det kryssat och klar!

Det blev inte så bra bild, men man ser ganska tydligt i alla fall. Vacker liten fågel minsann.
Nu har jag fått ett mycket långt vikariat att dela ut ÖA. Jag kan tänka mig att det blir fram till i höst. Denna vecka har inte varit så bra när det gäller att köra bil på natten. Antingen har det varit massor med riktigt hal snö eller så har det bara varit halt. Hoppas det tinar undan snart. Det har nästan varit värre nu i april än under hela vintern tidigare.
Lamningen har kommit igång för fullt och ett helt gäng tackor har lammat detta dygn. I fårstallet är det riktigt rörigt nu med tackor och lamm i massor av boxar. Nu handlar det bara om att hinna med att springa med vattenhinkar, mat och stoppa in nyfödda lamm med mammor i lediga boxar.
Jag känner mig ganska trött nu. Det har varit en mycket slitig vecka och jag tror jag skulle vilja ha en lugn och avkopplande lördag. Visserligen är det bra underlag i träningshagen, men jag tror vi får göra uppehåll med träningen i morgon i alla fall. Jag känner att jag nog måste vila lite. Jag återkommer när jag är "fit for fight" igen.

2008/04/07

Är det verkligen vår?

Man kan verkligen undra hur det står till med våren nu. Några minusgrader och regn och snöslask. Det känns inte helt bra. Jag har fått ett långt vikariat som tidningsbud nu och i natt när jag körde ut tidningen kunde jag nästan inte ha helljuset på i snöovädret. Det blev som en vit vägg framför bilen. 2 tackor har lammat nu, så på den fronten har det också stannat av. Det är kanske en liten paus i vårframstegen.

Träningen i lördags var i alla fall mycket trevlig. Det var ganska bra väder och förutom vi gamla vanliga som brukar träna slöt också Per-Ivan och Peter Degerman upp. Det var så trevligt att träffa Caesar igen. Han är så otroligt snäll och go.

Här är en fin bild på Caesar som Håkan Hägglund tagit. Det är tur att det finns så många bra fotografer i min närhet. När jag inte orkar fota dyker det alltid upp bra fotografer med bra kameror. Alla foton i detta inlägg har Håkan tagit. Den här bilden på Big är så fin att han faktiskt skall få vara med för en gångs skull:


Dessutom är jag mycket stolt över lilla Rina. Hon gjorde ett perfekt dubbelhämt så hon skall också få vara med:Per-Ivan kompar bra ihop med sin vackra hanhund, som jag tyvärr återigen har glömt bort namnet på. Det är konstigt; för det mesta är det hundarna jag kommer ihåg namnet på men inte i detta fall. Jag får be om ursäkt för det. Här kommer i alla fall en bild på ekipaget:

Det blev många bilder den här gången. Det blir så när man har så många vackra bilder att välja mellan.

En fördel med att det inte går så fort med våren är att det finns en liten chans att vi kan träna en gång till innan det blir för kladdigt på åker. Med lite tur så... Jag ger besked när vi närmar oss helgen.

Det var spännande att läsa Iris kommentar till Franks åsikter om skolmaten. Kanske är vi på rätt spår då? Jag mår i alla fall mycket bra. Och då skall ni veta att jag definitivt inte är rädd för fett. Jag lägger gärna på en centimeter smör på en ostskiva till fikat och jag har inte något emot att dricka grädde till maten istället för mjölk. Det låter kanske underligt, men trots/tack vare den kosten har jag nu gått ner 9 kg sedan i oktober. Jag är aldrig hungrig och heller inte "sötsugen". Jag tycker det här funkar himla bra. Ibland blir jag dock lite ledsen över att inte få göra pajer och efterrätter, som jag tyckte var så kul att göra förr. Som tur är har jag fått ett suveränt recept av Lillemor på Päronsufflé vilken jag tycker är lika god som de pajer jag gjorde förr. Här kommer receptet:

Lillemors Päronsuffle (stor portion)

10 päron, 2 askar Philadelphiaost, 6 äggvitor, kanel, citron eller lime.

Skiva päronen och strö över rikligt med kanel. Vispa äggvitorna hårt och rör ned Philadelphiaosten och citron/lime. Bred äggsmeten över päronen. In i ugnen 200 grader i ca 20 min.

2008/04/04

Vi kan träna!

Om det inte sker något revolutionerande på väderfronten kan vi träna i morgon. Det var kallt i natt och när jag gick ut på åkern kändes underlaget bra. Jag tror inte det skall bli så väldigt varmt i natt och i morgon, så vi räknar med att träna. Jag tror nog vi måste hålla till bakom lagårn nu igen, så sök oss där om vi inte är på framsidan. Vi träffas kl 11.00 som vanligt.

Nu måste det ha blivit vår! Jag fick första lilla lammet igår och det är ett bra vårtecken. Dessutom har jag så enormt mycket fåglar i trädgåren. Inte vet jag var de varit i vinter, men nu är de i alla fall här. Det är så roligt att sitta och kika på dem. Det går åt flera timmar per dag till fågelskådning nu. Tidigare i vinter har jag bara sett Gråsparvar, Pilfinkar, Blåmesar och Talgoxar vid fågelbordet. Nu har jag stora flockar av Gulsparvar, Gråsiskor, Grönfinkar och Bofinkar. Det är så himla kul! Dessutom såg jag en Domherre igår. Så härligt att få sätta kryss på den. Ifjol såg jag ingen sådan.

Här en flock med Gulsparvar. Dessutom såg jag en flock med Tofsvipor på en åker igår. Så härligt det är med vår! Jag skall få hjälp med att lära mig fågelläten i vår också. Det ser jag fram emot.

Så till mitt förra blogginlägg där Frank Nilsson skriver om skolmaten. Läs det noga! Jag tycker det är så himla vettigt det han skriver. Kanske det är för att jag själv varit mjölkbonde och tycker det är helt naturligt att dricka riktig mjölk. Varför ta bort grädden och sen få tillsätta en massa kemiska vitaminer för att dessa försvann med grädden?

Jag tycker det är så konstigt att det är ett så massivt motstånd mot fett. Är det kanske för att det låter så illa - man kommer att tänka på feta kroppar och magar? Låter kolhydrater bättre? Ja, det gör det kanske. Men, jag är helt övertygad om att det är kolhydrater som är den stora boven. Jag tror vi blivit grundlurade av myndigheter och dietister i årtionden. Nu får vi stå vårt kast. Vi börjar bli väldigt överviktiga och jag är rädd att vi kommer att få många fler unga människor med diabetes i en snar framtid.

Det är tur att det finns sådana som Frank Nilsson som jobbar stenhårt för denna viktiga sak och som vågar gå emot etablissemanget.

Barnen och kosten

Frank Nilsson, CORPUS-Livlinan, har skrivit ett öppet brev till landets skolor, förskolor och daghem. Jag tycker det är så viktigt det Frank skriver och vill därför publicera detta flygblad i min blogg. Här kommer det i sin helhet:

Rädda våra barns hjärnor!

När vi lärt dem allt vi kan, så är det barnen som skall ärva jorden.

Valet av skolmat bör därför inte tas mer lättvindigt än valet av byggnadsmaterial till skolans själva väggar. Vi kan bygga skolan av halm eller bygga den av tegel; båda går säkert bra till en början. Men säkert är att när tiden går och blåsten kommer, så åldras inte halmhuset med någon värdighet. Väggarna kommer att falla.

På samma sätt förhåller det sig med maten, för maten vi serverar barnen, är byggmaterial för deras kroppar. Det fett vi serverar dem, blir t.ex. viktigt byggmaterial i deras cellväggar.

Allt fler skolor, förskolor och dagis väljer lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt. Det är en god tanke, en snäll tanke, för många vuxna är tjocka och också många barn är tjocka och det är lätt att tänka att fett i maten leder till fett på kroppen. Men det är också en felaktig och farlig tanke.

För det första: Ämnesomsättningen ett komplext hormonreglerat system, och det fungerar inte så enkelt, att fett in i munnen ger fett ut på magen. Fett verkar aptitreglerande; det påverkar hormon-systemet så att det totala energiintaget blir mindre. Studier visar också att feta barns kost innehåller mindre fett, medan barn som äter mer fett i större utsträckning är normalviktiga!

För det andra: Margariner och magra mjölkprodukter är rensade från de vitaminer och antioxidanter, som finns rikligt och naturligt i smör och fet mjölk, bundna till själva fettet. Antioxidanterna är kritiska för att upprätthålla kroppens försvarssystem och kan i praktiken inte ersättas. I efterhand tillsatta vitaminer är inte identiska med och ger inte samma skyddseffekt som vitaminerna i sin naturliga miljö. Ett paradexempel är D-vitamin, som finns i feta mjölkprodukter och som många barn lider brist på!

För det tredje: Lättmargariner består - liksom alla margariner - av omestrade eller delvis härdade fetter med transfettsyror. När man bygger cellväggar av omestrade fetter och transfettsyror är det i direkt analogi med att bygga skolan av halm; det är ett vekt material, och det kommer inte att hålla. När halm inte håller så viker den sig. När barnens kroppar byggs med undermåligt fett och protein blir de sjuka:

Barn som äter margariner blir allergiska i högre grad än barn som äter smör. Barnen med lägst intag av totalfett blir allra mest allergiska.

Transfetter och omestrade fetter ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt/kärlsjukdomar och många andra sjukdomar. Likaså leder de till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.

Margarinernas höga innehåll av fleromättade omega6- fetter skadar den känsliga balansen mellan omega3- fett och omega6-fett, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret och ger fel fett i barnens hjärnor.

Studier visar, att de s.k. bokstavsbarnen, d.v.s. de som fått diagnosen ADHD, DAMP, dyslexi, dyspraxi, autism o.s.v., har underskott på omega3-fett (som finns mest i fisk och fiskolja, men även i kött från gräsbetande djur).

Människan har under årmiljoner anpassat sig till i huvudsak animalisk föda. Den nuvarande trenden att tvinga barnen att äta undermåliga vegetabiliska fetter och proteiner och dessutom stora mängder kolhydrater, skadar hela deras utveckling, både den kroppsliga och den intellektuella.


Barnen bör få fet mjölk och smör eller Bregott, med naturliga animaliska fettsyror och alla de vitaminer som följer med dem. I många studier är det just mjölkfettet som visats ha samband med minskad fetma och sjukdomsrisk.

Vill man minska risken för barnfetma är det framförallt sockret och stärkelsen som man bör reducera. Stärkelse blir till slut blodsocker och höjer utsöndringen av fettlagringshormonet insulin, som lagrar överskottet av blodsocker som fett. Sockret i färdigblandad yoghurt, krämer, safter, juicer och liknande, bidrar kraftigt till detta. Naturliga, osockrade produkter bör användas.

De kolhydrater man serverar bör vara ekologiskt odlade. Köttet helst från gräsbetande djur. Om man byter ut en del av kolhydraterna mot animaliskt fett, blir barnen mätta och slipper sötsuget. Fett och protein mättar bäst i längden.

Sammanfattning:
Bort med margarinet - in med smör eller Bregott!
Byt ut lättmjölken mot den feta mjölken!
Minska mängden kolhydrater!
Använd naturliga, osockrade produkter!
Mer kött och fisk!

Kommunen kommer att säga att det blir dyrt, men nog borde vi väl ha råd med riktig mat till våra barn? Rädda våra barns hjärnor!

2008/04/01

Gråsiska

Yippee!! Jag har sett en ny fågel. En liten gullig Gråsiska. Jag blir så väldigt glad varje gång jag ser en fågel jag inte sett tidigare. Jag satte kryss på ett 30-tal fåglar förra året och nu har jag fått rådet att sikta in mig på ett 100-tal i år. Det känns som att det är att sätta ribban väldigt högt, men jag skall verkligen göra ett försök. Först måste jag se de 30 jag såg ifjol och sen måste jag hitta 70 nya! Nu har jag då i alla fall hittat en ny för i år. Kul!

Träning

Lördagens träning blev en ganska kall och blöt övning. Fredagen var solig och fin och söndagen likaså, men på lördagen var det tyvärr inte lika skönt ute. Man blev väldigt blöt och kall.
Det var många som kom och tränade i alla fall. Som tur var kunde vi valla bakom lagårn och träna lite längre hämt och det var verkligen kul. Bra var det också att vi kunde träna på två grupper. De unga hundarna fick valla i träningshagen.
Jag blev så glad över att Ann-Sofi och Arne kom med lille Jim. Han tände till och vallade så väldigt bra. Det är roligt att se hur lika Kellys och Bigs valpar egentligen vallar. Jenny och Sid har kommit så långt att de kunde valla bakom lagårn också. Det tror jag inte jag skulle vilja göra med Macky än. Han vallar lite som han vill och jag tror att det nog är bra att hålla till i en inhägnad hage med honom.
Bilden ovan visar Helén och Silja "in action" och nedan en bild av Tarmos hundar Birk och Nero.
Det blev inte några fler bra bilder. Det var lite dåligt ljus i lördags.
Nu töar det som bara den och jag vet inte hur det kommer att gå på lördag. Vi får bara avvakta och se. I träningshagen kan vi i alla fall inte vara. Det är jag säker på, för där är det mycket kladdigt nu. För att vi skall kunna vara ute på någon åker måste nog vattnet rinna undan först. Jag skall kolla av markerna närmare helgen och så får ni besked här i bloggen.