2008/05/20

Nu är jag tillbaka!

Det gått ett långt tag utan att det hänt något på min blogg. Den här starten på sommaren har verkligen varit intensiv för mig. Jar har hört någonstans att "man måste vårda sin blogg". Nu är min blogg väldigt "ovårdad". Många har skrivit och sagt att de saknat mina inlägg. Trevligt i all bedrövelse. Men, bara lugn, nu skall jag börja vårda igen.

Tidningsutdelandet tar en hel del kraft faktiskt, men jag trivs så bra med det jobbet. Det är fritt och bra. Nu på sommaren är det helt underbart med solen som skiner och alla fåglar som kvittrar. Jag har till dags dato lyckats lära mig 54 fåglar! Det tycker jag är mycket bra och nu väntar jag bara på att få höra göken, så kan jag stoltsera med 55 kryss i år. Svalorna har jag spanat väldeliga efter. Men mina svalor som kommit varje år tidigare och byggt bo i lagårn har inte synts till i år. Jag läste någonstans att många svalor dog i Afrika under en köldknäpp i vintras. Antagligen gjorde mina svalor det också.



Mormors lille busfrö har varit här många dagar hittills i sommar och det märks att man kommit av sig när det gäller att passa småbarn. Jag får ingenting gjort! Det är bara bus och skoj dagarna i ända. Jag tänkte att jag skulle väl i alla fall kunna plocka in i diskmaskinen, så jag satte Gustav i en låda och trodde att jag skulle hinna. Men, det finns inte en chans. Han kommer som ett skott så fort man öppnar en skåpdörr eller diskmaskinen. Nej, vi får ägna oss åt annat. Vi kör traktor, matar grisarna, släpper ut hundarna så de får springa och tittar på stora kossa mu. Det är himla kul det.

Mamma hälsade på under midsommar. Vi hade mycket trevligt! För att festa till lite köpte jag två liter jordgubbar. Nyttigt och gott! Jordgubbar hör midsommar till. Så öppnar jag tidningen ATL och läser att Naturskyddsföreningen är bekymrad över att det används mer och mer bekämpningsmedel i jordgubbsodlingarna. Varje planta sprutas i genomsnitt med 6,4 doser per säsong! Det sprutas bland annat mot gråmögel, ogräs och insekter. Aj då, så gick det med den nyttigheten! Jag kommer ihåg hur det var när vi en gång för länge sedan funderade över att spruta mot ogräs på åkrarna. Vi skulle gå kurs för att lära oss hantera dessa gifter. Skyddshandskar och direktiv om hur vi skulle göra om vi fick gift på kroppen eller i ögonen. Det hela slutade med att vi omgående bestämde oss för att inte spruta på våra åkrar. Är det då förnuftigt att ÄTA sådant? Tydligen har användningen av växtskyddsmedel i frukt- och trädgårdsnäringen ökat från 64 ton/år (1996-2000) till 96 ton på senare år.


För att jag inte skall bli för uppretad måste jag byta ämne: Vi har haft vallhundstävlingar i Angervallarna tre helger under maj/juni. Lite jobbigt, men också väldigt roligt. Vi har fått möjlighet att se så många duktiga förare och fantastiska hundar. Jag ställde upp med lilla Rina för skojs skull och hon lyckades bli femma en av dagarna. Jag tror det är fyra år sedan jag tävlingstränade henne, så det gjorde hon bra. Eftersom hon löpte i början av juni bestämde jag mig för att ta en sista valpkull på henne. Nu är hon betäckt med Big. I mitten av augusti skall hon valpa. Jag hoppas verkligen att det går bra för hon börjar bli lite äldre. 28 juni fyller hon nio år. Den tjusiga bilden från tävlingen ovan har Håkan Hägglund tagit.

2008/05/08

Hackspett och vitaminer

Nu börjar mina rubriker bli lite komplicerade men det kommer att klarna, det lovar jag. Vi börjar med hackspetten.


Visst är han tjusig! Det är en större hackspett som försöker få tag på lite godsaker ur min utfodringsanläggning för småfåglarna. Det ser lite krångligt och vingligt ut. Han försöker också komma åt solrosfröna genom plastväggen, men i morse såg jag i alla fall att han fick tag på ett frö.
Nu har jag kommit upp i 44 fågelkryss! Jag är mycket stolt. Någon mer skall det väl bli i år, men det där med 100 blir nog lite kinkigt.

Så var det dags för vitaminerna då:
I morse gick det väldigt snabbt att dela ut tidningen. Jag kom hem tidigt och som förströelse roade jag mig med att titta i näringstabeller. Det låter väl kul! Vi köper så gärna hem apelsiner och kiwi från affären för att få i oss c-vitamin. Man tycker väl egentligen också att (sötad) apelsinjuice är väldigt nyttig. Tyvärr hittar jag sällan KRAV-godkänd frukt på affären. Därför ville jag se om det inte fanns något annat jag kan stoppa i mig för att få i mig den eftertraktade vitaminen.
Döm om min förvåning när jag upptäcker att kiwi kommer först på sjätte plats i C-vitamintoppen och apelsin på elfte!! Här kommer hela topplistan:

Persilja 200
Svarta vinbär 180
Grönkål 117
Brysselkål 109
Grön paprika 80
Kiwi 74
Blomkål 72
Jordgubbar 70
Vitkål 60
Gräslök 56
Apelsin 55
Kålrot 40

Siffrorna efter betyder mg per 100 g ätlig del.

Som ni ser innehåller svarta vinbär mer än tre gånger så mycket c-vitamin som apelsiner. På höstarna ser jag mängder av sådana buskar oplockade i trädgårdarna. Det är väldigt tokigt att man hellre går och köper importerade, besprutade apelsiner istället för att plocka av sin buske. Som tur var har jag svarta vinbär i frysen, så genast anrättade jag en (som jag trodde) delikat paj av dessa bär. Jisses så surt det blev! Gustav, som hälsade på, såg minst sagt lustig ut när han åt mormors paj. Nej, osockrade svarta vinbär i paj är ingen höjdare. Man får äta dem som de är istället.
Jag vet också att hjortron är mycket c-vitaminrika. Jag hittade dem inte i mina tabeller, men jag tror att jag tidigare läst om att de innehåller dubbelt så mycket c-vitamin som apelsiner.

2008/05/06

Skeppsmalen och Costa Rica

Idag har jag flyttat tackor med lamm över vägen till deras första riktiga beteshage. De skall inte få stanna där hela dagen. Någon gång mitt på dagen skall de få gå tillbaka till vinterhagen.
Det var inte lätt för hundarna att få tackorna att gå. Lammen fattar inte alls vad det handlar om och tackorna vill inte lämna sina lamm efter sig. Det gäller att ta det riktigt lugnt och låta djuren gå i sin egen takt så lammen hinner med. Hundarna var mycket duktiga. De fick allt ta emot en del stryk av tackorna, men de väntade i alla fall lugnt ut fåren och till slut hade vi fått alla över vägen. Nu kommer det att bli mycket lättare nästa gång. Det är bra att träna in lammen på att lyda hundarna innan jag skickar ut dem på sommarbetet.

Min son, Magnus och hans Ivonne, som är från Costa Rica, hälsade på i helgen. Vi hade så trevligt och visst blev jag lite trött i huvudet av att tala engelska hela tiden, men det är bra att träna på det lite nu och då. Vi försökte oss också på att tala spanska Ivonne och jag, men det gick lite sämre det. För mig alltså. Jag arbetade en period i min ungdom i Spanien, men nu upptäcker jag att den mesta spanskan försvunnit. Ivonne skall ge mig tips på bra spanska filmer att titta på för att jag skall kunna träna på att lyssna till spanska.
Vi passade på att besöka Skeppsmalen i det fina vädret. Ivonne och Magnus uppskattade den lilla utflykten. Det är verkligen vackert i Skeppsmalen och det var en så vacker dag. Vi såg också en del fåglar och en räv! Den här tjusiga ejderhanen simmade omkring i Skeppsmalen. Jag häpnas fortfarande över att jag, som ju faktiskt har ett antal år på nacken, aldrig tidigare sett denna och många andra fåglar. Det är tur att jag äntligen öppnat mina ögon!

Mia och Tomas bor inte långt från Skeppsmalen så vi passade på att titta förbi hos dem också. Eftersom kameran var med fick de rada upp sig för ett foto till familjealbumet.