Så här står det i "Hemkunskap för grundskolan" från år 1962:
Kolhydrater: Socker och stärkelse är lättsmälta näringsämnen. Socker smälts särskilt lätt och tillför kroppen snabbt energi. En idrottsman äter gärna socker under en lång tävling.
Ja, det låter ju trevligt eller hur? Positivt att få snabb energi. Härligt att höra att en idrottsman gärna äter socker. - Så här står det om fett: Fett är ett näringsämne som ger oss mest kalorier. Äter vi för mycket fett lagras det i kroppen som upplagsnäring. Fet mat är svårsmält.
Det är ju inte underligt att många människor känner olust vid tanken på att äta fet mat. Vi har ju växt upp med dessa tankar. Jag ser att det finns de som ser lite äcklade ut när jag lägger smör på en ostskiva. Jag hyvlar på smöret med en osthyvel! Nåja, det tar väl tid att ändra på tankarna om vad som är sunt att äta. Men det känns som att det börjat röra på sig nu!
Som jag sagt tidigare har jag fått intressant information om potatis, grönsaker, frukt och bär vi handlar på affären. Här kommer lite av det:
Den gröda som sprutas mest av alla grödor i jordbruket är potatis! King Edward, som är en känslig potatissort, kan faktiskt sprutas hela 12 gånger under en säsong! De kemikalier man sprutar potatisodlingarna med är direkt skadliga för bin och andra pollinerande insekter och mycket giftiga för vattenlevande djur! För många år sedan läste jag några poäng ekologisk produktion på lantbruksuniversitetet. Vid ett tillfälle träffade jag en potatisodlare som funderade på att ställa om till ekologisk produktion. Han berättade för mig att till och med då potatisen ligger i källaren sprutas den en sista gång. Kaj och jag har alltid odlat potatis själva och har satsat på en sort som heter Ovatio. Detta för att den sorten är mycket tåligare mot allehanda sjukdomar som kan drabba en potatisodling. Jag skulle råda den som inte har möjlighet att odla sin potatis själv att fråga efter KRAV-kontrollerad potatis i affären!
Nu har jag fått uppgifter om att jordgubbar kan sprutas så mycket som 8 gånger per år. Om vi alla hjälps åt att efterfråga ekologiska produkter tvingar vi jordbruket till en utveckling i en annan riktning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar