2007/10/15

Stenålderskost

När jag arbetade på Björnaskolan för många herrans år sedan lärde jag känna Frank Nilsson. Han var lärare där. På senare tid har jag fått veta att Frank fördjupat sig i funderingar kring vad vi människor idag äter. Han har sammanställt sina studier i ett kompendium som heter "Stenålderskost".
Jag har tidigare, som ni kanske vet, arbetat hårt för att påverka jordbruket till att gå över till ekologisk produktion och en tid arbetat som ekologisk rådgivare i Västernorrland.
För en tid sedan läste jag en, i mitt tycke, mycket revolutionerande insändare i ÖA. Frank Nilsson är författaren till den artikeln. Jag tog kontakt med Frank och har fått tillåtelse att publicera artikeln här i min blogg.
Läs den; den är mycket intressant. Den ifrågasätter verkligen många "gamla sanningar".
Jag tar gärna emot era kommentarer här på bloggen eller i ett mail: anna@dombacksmark.se.
Vill ni titta in på Franks hemsida har ni adressen här: Livlinan


Jordbruket och den globala uppvärmningen.
av Frank Nilsson
I debatten har hävdats att djurhållningen står för jordbrukets största bidrag till växthusgaser, därför att djuren producerar metangas.
Detta är felaktigt.
I jordbruket är det handelsgödseln som står för merparten av utsläppen och dessa kommer både från framställningen och användningen. Lustgas, dikväveoxid, är en växthusgas som är 300 gånger starkare än koldioxid i sin påverkan av atmosfären. Utsläppen av lustgas från ett hektar normalt kvävegödslad åker påverkar atmosfären lika mycket som koldioxid från förbränningen av 200 till 300 liter diesel. Så när veganer och andra kritiserar djurhållningen för att den bidrar mer till den globala uppvärmningen än spannmålsproduktionen, så är de helt fel ute. Det är spannmålsproduktionen både till djur och människor som står för den största påverkan. Men det går att producera kött på annat sätt än att föda upp dem på kraftfoder (spannmål)
Genom att gå över till köttproduktion baserad på gräsbete, minskas matproduktionens påverkan på uppvärmningen dramatiskt, samtidigt som människorna får artriktig mat och mat av bättre kvalitet!
Detta görs nu på flera håll i Sverige. Bönder har startat organisationer för detta, t.ex Bondenära, Bonnakött, Gröna gårdar, Kaprifol, Mälarhagar, Naturkött, Vindelälvens Naturbeteskött och Ängavallens Gård
Det är kolhydraterna som gör människorna feta. Överskottet av kolhydrater lagras som kroppsfett.
Livsmedelsverkets kostrekommendationer om en fettsnål och kolhydratrik kost är en katastrof. Den har gjort människorna överviktiga och producerar dagligen nya diabetiker, hjärtpatienter och cancerpatienter.
Om du är rädd om ditt hjärta och dina kärl byter du ut de konstgjorda fetterna i margarin mot smör. Låt det stå framme i en smörask för att vara bredbart. Om du tål mjölkprodukter, ska du välja de fetaste varianterna.
Ät ditt kött för att hålla dig frisk och smal. Skär inte bort fettet, utan tillsätt gärna extra om köttet är magert. Fet animalisk mat är naturlig föda för människan.

Inga kommentarer: